Stringless

1

2

 

Stringless – Καλόγρια

 

Stringless – Makaritis Techno

 

Stringless – Η Γυναίκα Είναι Μυστήριο

Το γυναικείο πολυφωνικό συγκρότημα STRINGLESS ασχολείται με τον ήχο που παράγει το ανθρώπινο σώμα, κατά κύριο λόγο η φωνή, αντικαθιστώντας όλα τα μουσικά όργανα. Η πολυφωνία είναι το ζητούμενο, σε τραγούδια που είναι ήδη έτσι δοσμένα, αλλά και σε απρόβλεπτα κομμάτια, έτσι ενορχηστρωμένα, ώστε να είναι ”κομμένα και ραμμένα” στα μέτρα των στριγγλών!

Το υλικό που χρησιμοποιούν στο πρόγραμμά τους, προέρχεται από την ελληνική αλλά και ξένη παράδοση. Είναι ένα ταξίδι από τα βουνά του Καυκάσου, ως την Πίνδο και τα Καρπάθια. Από τις ακτές της Μικράς Ασίας, μέχρι τις ακτές της γηραιάς Αλβιώνας, απ’ τη βαλκανική ως την ιβηρική χερσόνησο. Πειραματίζονται με τις ιερές θεραπευτικές μουσικές από την Ινδία όπως και με τις μελωδίες των σούφι. Παίζουν με νεότερα κομμάτια παρμένα από τις οπερέτες της πρώτης δεκαετίας του 1900, το σύγχρονο θεατρικό τραγούδι, τα ρετρό του ’30, αλλά και τον Τσιτσάνη ή διάσημα μοτίβα από τις ελληνικές ταινίες του ’60.

Μέλη του σχήματος:

ALBENA KOUTOVA

ΔΩΡΟΘΕΑ ΜΙΧΑΗΛ

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΛΕΞΙΟΥ

ΕΛΣΑ ΜΟΥΡΑΤΙΔΟΥ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΥΡΟΦΡΥΔΟΥ

ΣΤΕΛΛΑ ΓΙΑΛΤΖΗ

Το μουσικό σχήμα STRINGLESS ξεκίνησε την πορεία του το 2012 δίνοντας δύο συναυλίες στο νησί της Ικαρίας, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Πολιτισμικών Διαλόγων «ΙΚΑΡΟΣ». Έκτοτε έχει βρεθεί σε διάφορους χώρους, μουσικές και θεατρικές σκηνές, φεστιβάλ και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Σημαντικές στιγμές στις εμφανίσεις του σχήματος υπήρξαν η σύμπραξη επί σκηνής με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη τον Ιούλιο του 2013, με το ροκ συγκρότημα ΜΠΛΕ τον Απρίλη του 2013 και στην Κρήτη, το καλοκαίρι του 2014 ως support band στη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου.

Τον Δεκέμβρη του 2013, ανέλαβαν τη μουσική επιμέλεια της θεατρικής παράστασης ”Φτυστός ο μακαρίτης” σε σκηνοθεσία του Δημ. Σακατζή που ανέβηκε στο θέατρο ΕΓΝΑΤΙΑ, (Θεσσαλονίκη), σε μουσική της Β. Αλεξίου και Ελ. Μουρατίδου.

Ως καλεσμένες του δήμου Αθηναίων, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την αλλαγή του χρόνου ”Η Αθήνα γιορτάζει”, τραγούδησαν την παραμονή πρωτοχρονιάς, στις 31 Δεκεμβρίου 2013, στην πλατεία Συντάγματος και στη κεντρική σκηνή στο Θησείο, μαζί με την ορχήστρα του δήμου Αθηναίων και τους Β. Λέκκα, Ελ. Πέτα, Γιώτα Νέγκα, Γερασ. Ανδρεάτο και Ν. Πορτοκάλογλου. Μια συναυλία που μεταδόθηκε ζωντανά μέσω της κρατικής τηλεόρασης και παρακολούθησε όλη η Ελλάδα.

Κατά το διάστημα 2014-2016 γυρίστηκε το μουσικό ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Άγγελου Κοβότσου για τις Stringless, το οποίο απέσπασε το 1ο βραβείο κοινού στην επίσημη πρεμιέρα της ταινίας στο 19ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, έκτοτε το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε και συνεχίζει να προβάλλεται σε εθνικά και διεθνή φεστιβάλ.

Δισκογραφικά οι Stringless εξέδωσαν την πρώτη του δουλεία τον Φεβρουάριο του 2018 από την παραγωγό εταιρία Massive Productions και τον Βαγγέλη Φάμπα. Επίσης συμμετείχαν στον δίσκο Bodyterranean του Simone Mongelli.

STRINGLESS vocal group

Balkan – oriental – Mediterranean music journey from women’s voices

‘’StringLESS’’ is a female vocal group with singers of Bulgarian, Albanian and Greek origin.

The name StringLESS is a word pun on the English word meaning ‘’without strings’’ and the Greek onomatopoeic word meaning ‘’shrews’’, mythical creatures of the Greek folk tradition.

The repertoire is based on Greek folk songs from Epirus, Pontus, and Macedonia, the rembetiko of Piraeus, Balkan tradition and many more.

The group’s objective is a polyphonic orchestration, even when it comes to inherently non-polyphonic songs. All orchestrations are devised by the group, transforming a well-known song into a totally new and diverse music proposal, or transcribing the sound of musical instruments into a sound produced by the human body.

StringLess are:

ALBENA KUTOVA

DOROTHEA MICHAIL

VASILIKI ALEXIOU

ELSA MOURATIDOU

KATERINA MAVROFRYDOU

STELLA YALTZIS

The band’s first appearance was on the island of Ikaria in 2012. Since then they have performed at various music and theatre venues.

Highlights:

In December 2013, they wrote the music theme for the theatre play ‘’ Ftystos o makaritis’’, directed by D. Sakatzis.

Alongside Athens Symphony Orchestra they performed at the New Year’s Eve celebration events at Syntagma Square and Thiseio’s Main Stage on 31st of December 2013. This concert was broadcast live on Greek State Television.

In February 2018 the first album of the group was released with the name “stringless”.

FACEBOOK

YOUTUBE

INSTAGRAM

Δισκογραφία / Discography:

  • Stringless – Stringless / 2018 / Album

STRINGLESS

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s